Bleget vs. ubleget jointpapir: Hvad er forskellen?

Du har måske haft tanken: Hvad er forskellen på bleget og ubleget jointpapir? Og er der virkelig så stor en forskel?
Vi startede HighHouse.dk i 2013 og har i løbet af årene talt med utallige mennesker omkring netop dette emne. Et emne, der i den grad splitter vandene!
For mange handler det at vælge det rette jointpapir ikke kun om, hvilket materiale, jointpapiret er lavet af (ris, hamp, osv). Det handler i den grad også om joint papiret er bleget eller ubleget.
Derfor har vi skrevet denne dybdegående artikel, hvor du både kan lære om forskellen, fremstillingsprocessen, markedsføringen og meget mere:
Hvad der menes med “bleget” og “ubleget” jointpapir
Begreberne bleget og ubleget handler grundlæggende om en ekstra proces (eller fraværet af den) i papirfremstillingen.
Bleget jointpapir er det klassiske hvide papir. Det gennemgår en kemisk blegeproces, der fjerner den naturlige brune farve fra plantematerialets fibre og gør papiret ensartet hvidt.
Ubleget jointpapir, derimod, springer blegningen over. Papiret bevarer sin naturlige fiberfarve, som typisk er brunligt en lidt mere rå tekstur.
Hvordan fremstilles ubleget og bleget jointpapir og hvad med kemikalierne?
Generelt for begge typer joint papir starter fremstillingsprocessen typisk med plantefibre (træmasse, hampefibre, risstrå, hør osv), der koges og laves til pulp (papirmasse). Derefter er der to forskellige fremgangsmåder:
(Vil du læse mere om fremstillingsprocessen, du læse denne artikel om, hvordan man laver jointpapir og hvad jointpapir er lavet af.
1: Sådan laves bleget jointpapir
Når man laver bleget jointpapir, er der et ekstra trin, hvor pulpen behandles med blegemidler for at opnå den hvide farve.
Historisk set blev klor anvendt til denne blegning, hvilket gav det skarpe hvide udseende. I dag er ren klor mindre almindeligt; mange producenter bruger i stedet alternative metoder som fx oxygen (ilt) eller hydrogenperoxid for at lysne papiret uden klor.
Nogle producenter tilsætter også fyldstoffer som calciumcarbonat (kridt) under processen – det kan hjælpe med at gøre papiret endnu lysere, tyndere og mere glat. Resultatet er et snehvidt papir med en meget jævn struktur.
Bleget papir var længe standarden, bl.a. fordi man antog at det gav en neutral smag og et “renere” udseende på den færdige cigaret eller joint.
2: Sådan laves ubleget jointpapir
Det siger selvfølgelig sig selv: Når man laver ubleget jointpapir, så springer man blegetrinnet over. Her flades papirmassen ud til ark uden den kemiske blegning/farvning.
Selvom ubleget jointpapir egentligt i praksis blot betyder, at papiret ikke er behandlet med klor eller andre blegningsmidler og metoder til at ændre farven. Så kan fibrene altså stadig være blevet renset eller forarbejdet, men uden den slutlige kemiske blegning
Mange forbinder farven med et mere “naturligt” produkt. Som følge heraf fremstår ubleget papir ofte som brunt “råt” papir – men det er vigtigt at understrege, at det brune look i sig selv ikke betyder, at papiret er lavet af anderledes materiale end hvidt papir:
Ubleget papir fås nemlig i samme materialetyper som bleget papir – f.eks. findes både hamp-, ris- og træfiberpapir i ublegede joint papir varianter såvel som bleget hvide varianter
Men kan man smage forskel på ubleget og bleget jointpapir? Brændeevne, smag og oplevelse
Udover farven har vi haft (og hørt) utallige diskussioner blandt kunder om, hvordan blegning (eller mangel på samme) påvirker rygeoplevelsen.
Nogle rygere mener, at bleget jointpapir brænder en anelse langsommere og mere jævnt end ubleget jointpapir. Argumentet lyder på, at blegningsprocessen og tilsætningsstoffer som calciumcarbonat gør papiret en smule tungere eller tættere, hvilket kan give en mere kontrolleret glød.
På den anden side påstår tilhængere af ubleget papir, at ubleget brænder renere og smager bedre. Fordi man undgår blegemidler og kemikalier, skulle papiret afgive færre biprodukter under afbrænding, en logik der bruges af mange. Men er det bare ren markedsføring? Er der egentligt så stor forskel?:
Markedsføring og mærker
For selvom, at det har været kundernes egne holdninger, så ser vi bare, at forskellen mellem bleget og ubleget joint papir ikke kun er teknisk – den er også blevet et fokus for marketing.
Sådan markedsføres Ubleget jointpapir
I takt med at forbrugerne er blevet mere bevidste om naturlige produkter, er ublegede jointpapirer steget i popularitet. Især siden 2010’erne har der været en trend, hvor mange rygere aktivt efterspørger ”chemical-free” og ”all-natural” rullepapir.
Og det har producenterne naturligvis reageret på:
Ubleget papir markedsføres ofte som det “sundere” og mere miljøvenlige valg. Det ser man hurtigt, når man nærstuderer pakkerne.
Her vil producenterne typisk fremhæve ord som “100% unbleached”, “chlorine free”, “no chemicals” og lignende.
Et godt eksempel er Greengo, et hollandsk mærke, som profilerer sig grønt: Deres pakker deklarerer stolt “100% Chlorine free” og “100% Unbleached”, med tilføjelsen “No chemicals”.
Tilsvarende har mange andre brands lanceret “Brown” -varianter af deres produkter, hvor brown = ubleget. Alt dette for at signalere naturlighed. Her nogle gode eksempler:
- RAW – Deres RAW Classic og RAW Organic Hemp linjer er ublegede
- Smoking Brown – fra den spanske producent Smoking
- OCB Organic Hemp – OCB’s økologiske ublegede hampserie
- Zetla Brown – franskproduceret jointpapir lavet af Rispapir. Kanon til prisen!

RAW – Classic King Size Slim

RAW – Black Organic Hemp King Size Slim

Smoking – Brown King Size Slim

OCB – Virgin King Size Slim
Disse produkter appellerer til dem, der ønsker mindre forarbejdede varer. Ofte går det hånd i hånd med andre miljøbudskaber: Brug af hamp eller hør som bæredygtige fibre, vegetabilsk baseret trykfarve på pakkerne, og FSC-certificeret eller genbrugspapir til indpakningen.
Kort sagt positioneres ublegede papirer som det naturlige valg for den bevidste forbruger.
Bleget joint papir
Bleget papir derimod har traditionelt set ikke behøvet samme markedsføring, fordi det længe var standarden.
Men i dag ser man faktisk, at producenter af de hvide papirer også forsøger at adressere forbrugerbekymringer. De vil gerne forsikre kunderne om, at selvom papiret er hvidt, er det ikke “fyldt med klor”.
For eksempel har Zig-Zag (kendt for deres klassiske hvide papirer) offentligt forklaret, at deres blegningsproces ikke bruger klor og “efterlader ingen rester af nogen art på papiret.
Budskabet er her, at man roligt kan ryge de hvide papirer uden frygt for skadelige stoffer. Desuden fremhæver de, at hvide papirer giver en neutral smag og pæn æstetik.
Her bliver det tydeligt, at de lavet en kontra på “bevidsthedsbølgen” og siger “hey, rolig, hvidt papir er slet ikke så slemt”. Og så slutter de af med at appellere til, at nogle rygere bedre kan lide udseendet af et helt hvidt jointpapir.
Og den har vi også hørt fra flere af vores kunder. For dem har den hvide cone signaleret en vis fom for renhed eller kvalitet for dem.
Så selv på den “blegede” side ser man en vis kontra-branding / rebranding, hvor man måske kalder dem “refined papers” i stedet for bleget, eller pointerer at papiret er ultratyndt og næsten transparent (tegn på renhed).
Her er nogle af de mest populære bleget jointpapir:

Smoking – Deluxe King Size Slim

Smoking – Blue King Size

OCB – Premium King Size Slim

ZEN – Blue King Size Slim
Men er der så nogle jointpapirs mærker, der gør det bedre end andre?
Én ting vi har lært gennem alle snakkene er, at valget er jointpapir i den grad er subjektiv. Så for ikke at pisse nogen af, tager vi her udgangspunkt i data fra vores salg af jointpapir online gennem årene. Dette er nogle af de mest populære gennem årene:
- RAW kendes på sin brune indpakning og slogan om at være “unrefined” (uraffineret) og vegansk. De var absolut blandt pionererne for den ubleget trend i nyere tid. Iifølge stifteren opstod idéen til RAW’s “naturlige, ublegede” rullepapir netop fordi ingen andre tilbød noget lignende på det tidspunkt.
- Greengo tog den grønne profil endnu længere med 100% genbrugsmaterialer i pakkerne og et image af at være “det reneste papir” på markedet
- Smoking er kendt for både at have bleget og ubleget varianter. Smoking Paper udgav for nogle år siden Smoking Brown, som supplement til deres hvide Smoking Deluxe papirer, netop for at imødekomme trenden.
- OCB har ligeledes både deres klassiske hvide papirer OCB Premium og så en hel Organic Hemp serie der er ubleget og økologisk. De kalder dem for “virgin paper” (jomfrueligt papir).
Men helt ærligt: Kan man stole på markedsføringen? Kontroverser og “papirkrige” i jointpapir branchen
Ja, vi tør godt sige, at man kan stole på markedsføringen af jointpapir (såfremt det ikke er købt på temu eller lignende sider). Der er nemlig så hård konkurrence på dette marked, og derfor har der også været stridigheder mellem firmaer om, hvad man må sige om sit papir. Et interessant eksempel kamp mellem to giganter:
I 2023 rullede en sag i USA, hvor producenten bag RAW blev sagsøgt af en konkurrent (Greengo) for angiveligt at vildlede forbrugerne med sine “reklamepåstande”. Retten påbød RAW’s distributør (HBI International) at stoppe med at fremsætte visse “ufunderede påstande”, såsom, at RAW-papirerne er fremstillet i Alcoy i Spanien, da papiret reelt laves et andet sted.
Selvom denne sag ikke direkte handlede om bleget vs. ubleget jointpapir, så afslører den alligevel, hvor meget der bliver holdt øje. Hvis nogle af de store lyver i markedsføringen, bliver der slået hårdt ned på det.
Derfor er vores vurdering, at du altid kan lede efter certificeringer såsom FSC-mærket for bæredygtigt træfiber, eller økologi-mærker for hamp – og stole på det!
Jointpapir TEMU – Det eneste sted, man ikke kan stole på en dyt!
Dog vil vi kraftigt understrege, at du selvfølgelig skal være opmærksom på, hvor du køber dit jointpapir. For selvom blegning af jointpapir ikke gøres med klorin i vestlig produktion, har vi ingen anelse om, hvad der foregår på TEMU.
Her er der fundet eksempler på fake jointpapir, som aldrig har været originalt. Bleget på den dårlige måde og lablet med enerkendte brands logoer. Der er simpelthen ingen kontrol af disse sælgere, og bestemt heller ikke af deres jointpapir.
Derfor skal man være yderst varsom, hvis man vil handle jointpapir på temu. Du ved aldrig, hvad du får!
Valget er dit! Bleget eller ubleget jointpapir? Vores vurdering og råd
For at være ærlig, så er forskellen ikke dramatisk. Begge typer papir kan give en god rygeoplevelse.
Der er, os bekendt, ingen solid videnskabelig evidens for, at ubleget papir i sig selv er betydeligt sundere, men fraværet af visse kemikalier kan reducere eksponeringen for potentielle toksiner en smule. Det kan man ikke argumentere imod.
Omvendt er moderne bleget papir heller ikke det samme som i gamle dage med klor; kvalitetsprodukter er stort set fri for skadelige rester. Så det handler nok mere om, hvad du selv lægger vægt på:
- Er du mest til det rene og naturlige look og tankegang, så bør du prøve ubleget jointpapir
- Eller foretrækker du det klassiske hvide look, så det selvsagt: Køb det bleget jointpapir.
Vores erfaring er, at næsten alle alligevel ender med at prøve begge dele. Du kan med fordel eksperimentere:
Køb en pakke ublegede og en pakke bleget fra samme producent (så materialet og tykkelsen cirka er ens) og rul et par test-joints. Læg mærke til forskelle i smag, forbrænding og rygeoplevelse. Hvad synes du? Læg gerne en kommentar på blogindlægget med din holdning!
Din egen oplevelse er afgørende, for der er som sagt ikke et entydigt “bedre” valg – det rigtige valg er det, du føler dig bedst tilpas med.
Som denne branche ser ud i dag, vil du under alle omstændigheder kunne finde høj-kvalitets papirer i begge kategorier fra respekterede mærker, hvad end det er RAW, OCB, Smoking, Greengo eller noget helt femte.
God fornøjelse med at finde din favorit og happy rolling!