Få dag til dag levering på alle hverdage, hvis du bestiller inden kl. 16.30 med GLS
0 0,00 kr.
Vores Blog

Her dykker vi ned i alt fra cannabis, rygning og dyrkning til tips, tricks, guides, artikler og nyheder fra vores univers. Uanset om du er nybegynder eller erfaren entusiast.

Hvordan laves jointpapir? Fra fiber til færdig pakke joint papir

I dette indlæg gennemgår vi trin for trin, hvordan de store producenter laver jointpapir. Så hvis du nogensinde har haft tanken: Hvordan laver man jointpapir? – ja, så kan du blive klog på hele processen her. Men først er det vigtigt at afklare:

Hvad er jointpapir?

Jointpapir (også kaldet rullepapir) er ultra-tyndt specialpapir fremstillet til at rulle cigaretter og cannabis joints. Mange tror, at jointpapir bare er “almindeligt papir”, men det er faktisk et lille stykke teknisk “kunsthåndværk”, der kræver specialiseret udstyr og nøje udvalgte materialer.

Produktionsprocessen – trin for trin

Fremstilling af jointpapir foregår som sagt på specialiserede fabrikker ved en proces, der ligner almindelig papirproduktion, men som er specialtilpasset til at give et meget tyndt, langsomt brændende papir.

1. Udvælgelse og forarbejdning af fibre

Alt starter med valget af råmateriale: Typisk risstrå, industrihamp, hør, træfiber (træmasse) eller anden cellulose. Producenterne udvælger fibertyper, der giver et ultratyndt jointpapir uden behov for tilsætningsstoffer.

Materialet blødgøres med kontrolleret varme og findeles forsigtigt i store defibrator-maskiner, som splitter plantefibrene ad uden at beskadige dem. Herved dannes en pulp – en slags “papirsuppe” – ved at blande de findelte fibre med rigeligt vand.

Hvis du vil læse mere om forskellen på jointpapir lavet af hamp eller ris, kan du læse vores artikel:

2. Dannelsen af papirark

Den “flydende papirsuppe” (pulp) pumpes ud på et bevægeligt fintmasket bånd (forming table) i et ultratyndt lag. Båndet vibrerer og bevæger sig, så fibrene fordeler sig jævnt, mens det overskydende vand drænes fra gennem sien.

Det fugtige fiberlag kører derefter gennem en serie presvalser og opvarmede tromler, som forsigtigt presser og tørrer laget, indtil det bliver til et sammenhængende tyndt papirark.

Når papiret er helt tørt, rulles det op i enorme ruller (reels) – hver af disse masteruller kan veje ca. 250 kg og indeholde op mod 25 km papir i ét stykke.

3. Vandmærkning og kvalitetssikring

For at sikre kvaliteten, tilføjer mange producenter et vandmærke (mønster) i papiret. Jointpapir køres gennem en præget stålvalse, som trykker et diskret mønster ind i det færdige papirark.

Mønsteret gør papiret en anelse mere transparent i dets design, men er også med til at gøre forbrændingen af papiret mere jævnt.

Med andre ord: Der er virkelig lagt energi i at regne de rigtige mønster ud på papiret. Det er ikke blot for at sætte deres brand på. Det har en yderst positiv effekt på forbrændingen af jointpapiret. Her er det specielt vigtigt at fremhæve følgende produkter:

4. Skæring og limning (gumming)

De store papirruller skæres nu i mindre, smalle ruller svarende til papirernes bredde. En tynd strimmel klæbemiddel påføres langs den ene kant af papiret i en præcis linje.

Limen er næsten altid naturlig akacie-gummi (også kendt som gummi arabicum eller “sugar gum”), udvundet fra harpiks/safthold fra akacietræer. Denne naturlige gum har været brugt i årtier, da den ikke er giftig, er vegetabilsk og smager let sødt, når man fugter den.

Efter gummeringen skæres papiret i strimler mellem hver limstreg, så hver strimmel bliver til den endelige bredde af et jointpapir.

5. Interfolding og pakning

De smalle baner af papir foldes og interfoldes (overlappes forskudt), sådan at når du trækker ét papir ud af pakken, “popper” det næste automatisk op.

Interfolding gør det meget lettere at tage ét ark ad gangen, og blev opfundet af Zig-Zag i 1894, hvor Braunstein-brødrene opfandt den moderne rullepapirbog med indbyrdes foldede papirark.

De interfoldede papirark stables i blokke og foldes til sidst ind i små paphæfter (booklets) – typisk med 32–50 ark per hæfte. Hæfterne påsættes omslag og pakkes, hvorefter de er klar til distribution verden over.

Du er måske interesseret i …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *